Superb, který patří jistému britskému majiteli, totiž dokáže zesměšnit lecjaké supersporty. Jeho vlastník se cestou za výkonným monstrem v rouše luxusnější „škodovky“ podrobně pochlubil na komunitní síti nadšenců do aut Pistonheads.

Přestavba sice začínala již s nejvýkonnější verzí Superbu, tedy čtyřkolkou s dvoulitrem o výkonu 280 koní (206 kW), ale k nynějšímu stavu se úpravce dostával postupnými úpravami a nejednalo se tedy o nárazovou přestavbu.

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

S přibývajícím výkonem přes 300 až 400 koní už motor fungoval s novým turbodmychadlem, novými svíčkami, přeprogramovanou řídicí jednotkou i jednotkou automatické DSG převodovky a novou odolnější spojkou. V této verzi produkoval Superb 460 koní, což mu zajistilo zrychlení z 0 na 100 km/h kolem 4 vteřin.

Došlo také na úpravu podvozku a brzdové soustavy. Instalovala se zakázková výfuková soustava a kromě nových litých kol značky Team Dynamics s přilnavějšími pneumatikami se v očích nezasvěcených stále jednalo o klasický Superb.

Největším krokem v úpravách bylo však současné vyladění na 560 koní (412 kW), a to díky motoru s kovanými vnitřnostmi. Pro každodenní pojížďky je pak vůz přiškrcen na rozumnějších 500 koní (368 kW), aby se motor šetřil. Superb je totiž majitelem stále využíván jako rodinné auto. Přesto je dalším cílem 600 koní.

Honda Civic.
Nová Honda Civic dostane i naftový motor. Šestnáctistovka nabídne 120 koní

Pod kapotou si na první pohled mnoha změn nevšimnete, protože i tady vše vypadá na oko původně. Celý motor je tak schovaný pod standardní plastové dekly a svůj výkon nedává vůbec najevo. V interiéru je rovněž skoro všechno při starém, až na volant potažený alcantarou a budík tlaku turba, schovaný chytře do kastlíku pod spínačem světel.

A jaké jsou hodnoty zrychlení výkonného Superbu nyní? Při měření s motorem nastaveným na 520 koní zvládl zrychlení z nuly na sto za 3,27 vteřiny, čtvrt míle ujel za 11,46 vteřiny a na konci rovinky upaloval přes 193 km/h. To je opravdu dynamika na úrovni supersportů.

Pro pobavení diváků na sprintovací dráze pak majitel vozí na střeše občas TAXI svítilnu. A aby vzezřením zmátl všechny ostatní, na kufr si dolepil označení TDI Greenline ze Superbu s naftovým motorem. Prostě sleeper, jak má být.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube