A tak byl v roce 1967 na ženevském autosalonu představen prototyp sportovně vyhlížejícího kabrioletu s podivným jménem Škoda Winnetou, za nímž stála iniciativa tehdejšího švýcarského dovozce automobilů Škoda, firmy A. P. Glättli z Dietlikonu u Curychu.

Dvoumístný roadster vznikl poněkud narychlo a podle dostupných informací byl smontován v Německu, kde byla vyrobena i laminátová karoserie s tvary od amerického konstruktéra Billa Devina. Ten v zámoří vyráběl a prodával podobně vyhlížející stavebnice aut.

Čtěte také: Proč rychlé Alfy Romeo zdobí čtyřlístek? Je za tím příběh o štěstí a smrti

Pod laminátovou karoserii byl umístěn prostorový rám svařený z ocelových profilů, ke kterému byly přidány nápravy z tehdejšího „embéčka" a objevily se zde dokonce i díly od Volkswagenu. Motor byl vzadu a poháněl zadní kola.

Výkon okolo 50 koní

Winnetou byl hodně kompaktní, na délku měřil jen 3815 milimetrů, byl 1595 mm široký a včetně nouzové plátěné střechy měl 1300 mm na výšku.

Uvnitř prostého a strohého interiéru bylo místa tak akorát pro dvě osoby. Pod svažující se přední kapotou zbylo vedle baterie a rezervy místo už jen na brašnu s nářadím a jediný „zavazadelník" spočíval v odkládací přihrádce, umístěné značně neprakticky vzadu, hned vedle motoru v motorovém prostoru.

Čtěte také: VIDEO: Porsche vybralo pět nejlepších konceptů svojí historie. Znáte je?

Použitý agregát přitom nebyl rozhodně žádný silák. Litrový čtyřválec ze Škody 1000 MBX nabízel skromný výkon kolem padesáti koní, což nebyla žádná sláva ani na vůz, který vážil lehce pod 600 kilogramů.

Hlavním tahákem měla být v případě Winnetou ovšem cena, jež se neměla vyšplhat přes 7900 švýcarských franků. To bylo hodně pod cenami konkurence nabízené v Evropě té doby, jenže ani takhle silný argument nestačil k tomu, aby se Winnetou opravdu dostal do výroby.

Zkoušky dopadly fiaskem

Když vůz přijel do Mladé Boleslavi na testování, aby se rozhodlo o jeho dalším osudu, zjistilo se, že svým rivalům nestačí ani zdaleka.

Místo proklamovaných 160 km/h, kterých měl Winnetou dosahovat, se vůz během zkoušek rozjel jen na 126 km/h a dosažení stovky mu z klidu trvalo strašlivě dlouhých 30,2 sekund.

Čtěte také: JK 2500 je zapomenutý skvost z Československa. Po jediném kusu se slehla zem

Jakmile se všechny tyto nevýhody spojily s již zmíněnou mizernou praktičností a na poměry Škody stále i vysokou cenou, bylo rozhodnuto.

Winnetou se do výroby nikdy nedostal a jediný vyrobený prototyp skončil údajně u soukromého sběratele.