Můžeme mluvit o klasickém odpružení s tlumiči a pružinami, vzduchovém či hydraulickém odpružení nebo přímo tlumičích, které umí elektronicky změnit svou charakteristiku pouhým zmáčknutím tlačítka v interiéru. Podvozky aut v poslední době podstoupily úžasný pokrok ve svých schopnostech.

V každém případě se však dnes automobilky stále snaží co nejlépe spojit pohodlí a co nejstabilnější chování při jízdě. V základu pohodlné podvozky nabízejí sice komfort, ale pořád umí nabídnout i nechtěné houpání celé karoserie vozu. Skvěle nastavené podvozky pro nejlepší odezvu a jistotu při rychlé jízdě zase často přináší nepříjemnou tvrdost.

Maskovaný prototyp BMW X2.
Chystané BMW X2 se ukázalo s maskováním. Bude další předokolkou BMW

Ačkoliv se to mnoha značkám dnes už obstojně daří, nikdo zatím představu komfortního ale zároveň tvrdě sebejistého podvozku nedovedl do úrovně jako firma Bose na začátku nového tisíciletí.  

Bose je americká společnost známá hlavně svými kvalitními audiosystémy, nicméně v rámci elektroniky bylo její zaměření v období 80. let poměrně široké. Samotný zakladatel značky Amar Bose tak vedl svůj podnik třeba i do výzkumu lineárních elektromagnetických motorů.

Vývoj brzdily dostupné technologie

Právě jejich využití na podvozkové soustavy vozidel bylo velkým lákadlem. Sny o karoserii vozu, která se v zatáčkách a při jízdě přes nerovnosti v podstatě nepohne, však tehdy limitovaly dostupné technologie.

Hlavně samotné elektromagnetické motory bylo nutné vybavit lepšími zesilovači proudu, dnes standardními algoritmy pro nastavení podvozku a celkově výpočetní kapacitou k možnému fungování projektu. A Bose tedy dělal, co mohl. V průběhu mnoha let si svou technologii do detailu plánoval, a jakmile to rozvoj počítačového průmyslu dovolil, rozhodl se převratným podvozkem udeřit.

V roce 2004 tak by uveden systém, který nepoužívá žádný z výše zmíněných prvků pro současné odpružení vozu. Standardní tlumiče a pružiny či vzduchové a hydraulické měchy tak nahradily právě ony lineární elektromagnetické motory. Ty dopředu zajišťovaly tvorbu pohybu a sílu tlumení mezi kolem a karoserií, jakmile se čidlům a senzorům zdálo, že kolo najede na nerovnost nebo bude nasměrováno způsobem, který by rozhoupal karoserii.

Zapadlým věcem pod sedačkou může být konec.
Konec černé díry pod sedačkou. Toyota si chce patentovat šikovný nápad

Složité a bleskově rychlé výpočty pro všechna čtyři kola pak vypracovávala jediná řídicí jednotka umístěná v zadní části vozu. A jelikož Bose do svého testovacího Lexusu LS namontoval vlastně aktivní tlumiče s automatickým ovládáním, v určitých případech mohli odpružení vozu inženýři přepnout do manuálního módu a jejich práci ovládat sami. Díky tomu uměl Lexus během předváděcích jízd doslova přeskočit překážku jako kamzík.

Na celou demostraci zázračného systému se určitě podívejte na videu níže. Důkazním materiálem funkce systému Bose je pak určitě srovnání upraveného Lexusu LS a standardního protějšku s původním odpružením. Ačkoliv bylo LS vrcholem třídy komfortních limuzín, srovnání s vozem od Bose a jeho skálopevnou stabilní jízdou je jako den a noc.

Zdroj: Youtube

Systém se vypořádá s nerovnostmi na silnici, úhybnými manévry i rychlou jízdou v zatáčkách a přesto zajištuje skoro absenci jakéhokoliv naklánění karoserie. Bose navíc tvrdil, že jeho odpružení je lehké zabudovat do jakéhokoliv vozu bez větších modifikací.

Proč se systém neprosadil?

I přes nesporné výhody ale proti nasazení v produkci stálo pár zásadních nevýhod. Kromě vysoké hmotnosti systému byla největším problémem samozřejmě cena. Přesnou částku dnes už nikdo zřejmě neví, ale výroba odpružení a jeho prodejní cena byla nakonec tak vysoká, že ani prémiové luxusní automobilky neměly o technologii zájem.

Bose však na svůj nápad nezanevřel a tuto techniku dnes dodává výrobcům kamionů jako stabilizaci sedaček, která ochraňuje řidiče před zraněním páteře a nabízí pocit hladké jízdy.

Nohy na palubovku vážně nepatří. Můžete dopadnout i takto.
Nohy na palubku vážně nepatří. Tady máte ošklivý důkaz

Jestli firma ve vývoji levnějšího řešení odpružení stále pokračuje, není jisté, za 13 let od prvotního uvedení se ovšem technika zase o kus zdokonalila a bylo by tedy škoda, kdyby Bose za pár roků nepřišel s vylepšenou verzí svého zázračného podvozku.

Nové Audi A8 nebo třeba Mercedes-Benz třídy S už sice nabízejí opravdu chytrá odpružení, která jsou svými schopnostmi na samotném vrcholu. Podobný úžas jako v roce 2004 vytvořil Bose, ale doteď nikdo nepřinesl.

Zdroj: Youtube