Přesně 3. listopadu roku 2008, tedy před deseti lety, vyrobila továrna značky Hyundai v Nošovicích první kompletní automobil. Stal se jím model i30 s karosérií hatchback. Od té doby zde dělníci stihli smontovat 2 835 000 automobilů. To znamená, že příští rok bude s jistotou pokořena hranice 3 miliony.

Tento výrobní závod se stal klíčovým pro ofenzivu automobilky Hyundai na evropském kontinentu. Vyrábí se zde totiž modely, o které je mezi zákazníky největší zájem. Zejména střední SUV, které se v minulé generaci jmenovalo ix35 a nyní Tucson, je bestseller. Dvě ze tří aut, které sjedou z výrobní linky, mají na své zádi označení tohoto modelu. Čtvrtinu tvoří typ i30, který zde vzniká již ve třetí generaci a stále ještě ve výrobním programu přetrvává menší rodinné auto ix20. Jeho produkce skončí až na konci příštího roku.

Peter Schreyer končí jako šéfdesignér u značek Hyundai a Kia

Hyundai nošovickému výrobnímu závodu postupně svěřuje čím dál náročnější úkoly. Například vloni odsud začala vyjíždět sportovní varianta hatchbacku i30 s označením N. "Tento ostrý hatchback právě teď doplňuje i další karosářská varianta stejně výkonného auta. Hyundai i30 N Fastback má v prodejích ještě překonat již tak velmi úspěšný hatchback i30N. Momentálně tu každý měsíc budou vyrábět tisícovku "enkového" hatchbacku a stejný počet ostré varianty Fastbacku.

Hyundai Nošovice je druhou největší českou automobilkou

V současné době továrna v Nošovicích zaměstnává 3300 lidí a výrobou součástek, které se pak do zdejších aut montují, se zabývá dalších přibližně 9000 zaměstnanců různých firem. Zde vyráběné převodovky se navíc rovněž exportují do slovenského závodu KIA, kterýá zase na oplátku posílá do Nošovic některé motory. Hotová auta z Nošovic se exportovaly a exportují do celkem 66 zemí na celém světě, přičemž největšími odběrateli jsou Německo, Velká Británie a Rusko.

Zhruba tři pětiny zde vyrobených aut měly v minulé desetiletce zážehový motor, zbytek pak vznětový. V lakovně na nejich povrch nanesli celkem 65 odstínů barev, přičemž nejžádanější je černá, bílá, šedá a stříbrná.

Sportovní oddělení Hyundai N potvrdilo výrobu extrémního sportovního vozu

Objemem produkce je tak Hyundai Motor Manufacturing druhým největším závodem na výrobu automobilů v České republice. Vloni tu za rok smontovali 350 000 aut, letos jich bude o deset tisíc méně. Na prvním místě je dlouhodobě hlavní továrna Škody Auto v Mladé Boleslavi. Podobnou kapacitu jako závod Hyundai v Nošovicích pak mají ještě závod Škody-Auto v Kvasinách a společný podnik Toyoty a francouzských značek Peugeot a Citroën ve středočeském Kolíně.

Pro příští rok nemají zatím v Nošovicích připravený žádný nový typ automobilu.  Naopak zde po devíti letech ukončí produkci rodinného MPV iX20. O dalších plánech zatím v Nošovicích mluvit nechtějí. "Můžu říct pouze to, že příští rok bude odbobím velkých příprav na zásadní události v roce 2020," sdělil mluvčí nošovického výrobního závodu Petr Vaněk.