Nejmenší auto na silnici

Zdroj: Youtube

Vypadá jako taková ta dětská plastová auta s elektromotorem, ale ve skutečnosti se jedná o auto, které lze opravdu provozovat na pozemní komunikaci. Stylový vůz se všeříkající SPZ „IM BIG“ je registrován v Texasu, pohání jej motor z dětské čtyřkolky, a jeho tvůrce Austin Coulson jej postavil v roce 2012. Rám a velká spousta dílů je potom zcela vlastní výroby i návrhu.

Na délku měří Coulsonovo auto 126,46 centimetrů, šířka činí 65,41 centimetrů a výška 63,5 centimetru. Maximální rychlost je skromných 40 kilometrů v hodině, takže auto lze oficiálně provozovat pouze na komunikacích s omezenou rychlostí. To dává smysl, protože ruku na srdce – kdo by v tom chtěl jet někam dál.

Z pohledu legislativy má však vůz všechny náležitosti. Je kompletně osvětlen, má sklo a stěrač, klakson, či dokonce bezpečnostní pás.

Mimochodem, titul nejmenšího sériově vyráběného vozu drží právě zmíněný Peel P50. Tříkolové vozidlo z ostrova Man, které se vyrábělo v 60. letech, na délku měří jen 1,37 metru, dále metr na šířku a na výšku 1,2 metru. Tento stroj jste velice pravděpodobně viděli ve známém motoristickém pořadu Top Gear.

Zdroj: Youtube

Nejmenší model auta s motorem

Zdroj: Youtube

Nyní však zanechme svět aut pro lidi a pojďme se podívat na opravdu nejmenší motorizované auto na světě. To vyrobila v roce 1995 společnost Denso, aby ukázala své schopnosti v oblasti přesnosti výroby. Jedná se o model Toyoty AA z roku 1936, jež má na délku neskutečných 4,785 milimetru, na šířku 1,730 milimetru a je 1,736 milimetru vysoký.

Tyto rozměry odpovídají přibližně tisícině velikosti skutečného auta. Třeba síla nárazníku činí 50 mikronů, což je přibližně polovina průměru lidského vlasu.

I přes pozoruhodně malé rozměry je ovšem mikroskopické auto od Densa postavené z 24 samostatných částí a co je naprosto úchvatné, opravdu jezdí. Motor je poháněn externě magnetem, jedná se o cívku o průměru 1 milimetru a dokáže vozu udělit rychlost okolo 5 milimetrů za sekundu při 600 otáčkách za minutu.

Mikroauto od Densa se objevilo v jednom díle amerického seriálu Kutil Tim a zde je mimo jiné zmíněno, že postavit jezdící auto o velikosti zrnka rýže, zabralo dvacetičlennému týmu přibližně 4 roky práce.