Nové logo značky Mini sice nadále vychází z emblému, který byl používán od převzetí značky v roce 2000 německým BMW, nyní bylo ovšem řádně zjednodušeno.

Pryč je plastický, stínovaný 3D design a přichází minimalisticky pojaté černobílé a ploché logo. Zachováno je nicméně zobrazení kruhu s nápisem Mini a křidélky okolo.

Volkswagen Arteon.
Volkswagen chystá návrat benzinového šestiválce. Testuje ho v ostrém Arteonu R

Nové logo bude k vidění na všech současných modelech Mini od března příštího roku. Automobilka k novému designu dodává, že se podobá pečeti představené v polovině 90. let pro klasické vozy Mini. I tehdy bylo jméno značky napsané kapitálkami v kruhu se stylizovanými křídly.

Nové jednoduché logo, které se pochopitelně objeví na kapotě, zádi, středu volantu nebo na klíčku, má zdůrazňovat úctu k tradicím ikonické značky, autenticitu a čistotu.

Jak se logo Mini vyvíjelo

Kombinace symbolů kola a křídel pak sahá až do počátečních let klasického Mini. Když automobilka British Motor Corporation (BMC) uvedla v roce 1959 svůj Morris Mini-Minor na trh společně s technicky shodným Austinem Seven, právě Mini-Minor nesl logo tvořené červeným býkem a třemi modrými vlnami – symbolem města Oxford – v kruhu se dvěma stylizovanými křídly po stranách.

Jakmile dostal model v roce 1969 už jednoslovný název Mini, přišlo také nové logo, jehož motivem byl tradiční emblém s abstraktním designem, který nenesl žádnou podobnost s původními symboly. Takzvaný erb Mini se používal po celá desetiletí a jeho design byl několikrát přepracován.

Batmobil „Tumbler“ z trilogie Temný rytíř.
Chcete vlastní Batmobil? Na prodej jsou aktuálně dva, oba stojí majlant

Nová edice Mini Cooperu v roce 1990 tato zavedená pravidla změnila. Chromované kolo se stylizovanými křídly odkazovalo na logo Morrisu Mini-Minor, ale namísto býka a vln se objevil červený nápis „Mini Cooper“ se zeleným vavřínovým věncem na bílém pozadí. V roce 1996 pak byla tato varianta aplikována i na ostatní modely s upraveným pozadím a nápisem „Mini“, kdy světlá písmena vystupovala ze zeleného pozadí.

Na konec se dostáváme k „oživení“ značky na přelomu tisíciletí, kdy ji převzal koncern BMW Group. V tomto případě byla jako základ využita poslední verze loga klasického Mini, které bylo důkladně modernizováno. Při premiéře novodobého Mini v listopadu 2000 se moderní Mini objevilo s trojrozměrným logem, jež neslo jméno značky na černém pozadí. V této podobě zůstalo až do dnešních dnů.

Proměnu loga Mini v průběhu let můžete ostatně vidět i na videu níže.

Zdroj: Youtube