Ford si dal velmi záležet, aby jeho nový a velmi exkluzivní supersport GT nebyl terčem překupníků. Každý z 500 majitelů tedy musel podepsat smlouvu zakazující prodej vozu po dobu 24 měsíců od předání.

Jedním z takových překupníků se ovšem stal právě John Cena, který své auto velmi rychle se ziskem prodal dál a celou záležitost se zákazem prodeje ignoroval. Automobilka se proto minulý rok v zimě rozhodla Cenu žalovat u soudu za porušení smluvních podmínek.

Ford GT40 Mk II.
Ikona Le Mans míří do aukce. Tahle GT40 může být nejdražším Fordem vůbec

Ford tehdy požadoval za poškození pověsti značky a snížení její hodnoty odškodné ve výši 500 tisíc dolarů, v přepočtu asi 10,8 milionu korun. Tedy přibližnou částku, za kterou Cena vůz koupil.

Proces nyní skončil dohodou obou stran a finančním vyrovnáním mimo soud. Cena bude muset Fordu i přesto zaplatit blíže nespecifikovanou částku za způsobené trable. Automobilka již prohlásila, že wrestlerovy peníze daruje na charitativní účely.

„Ford GT nadále miluji a automobilce jsem se již omluvil. A všem ostatním majitelům doporučuji, aby smluvní podmínky vlastnictví auta dodržovali,“ okomentoval soudní oplétačky Cena.

První nový Ford GT v České republice.
První český Ford GT dorazil k majiteli. Za 10 milionů poslouží i jako investice

Nejde přitom o jediný případ, kdy někdo smlouvu ohledně prodeje Fordu GT porušil. Nedávno se v aukci objevil další exemplář, jehož majitel není veřejnosti znám. A prodej bez problémů proběhl. Vůz se vydražil za 1,7 milionu dolarů, tedy za 36,7 milionu korun. Je tak možné, že Ford opět podá i na tohoto zákazníka žalobu.

Jen pro oživení paměti, supersportovní silniční GT vychází ze závodní varianty, která ve své třídě vyhrála v roce 2016 slavný závod 24 hodin Le Mans. Auto se pyšní monokokem z karbonových vláken, integrovaným ocelovým bezpečnostním rámem a hlinikovými strukturami. Přeplňovaný 3,5litrový šestiválec produkuje 650 koní (478 kW) a 745 Nm točivého momentu. Maximální rychlost GT je 347 km/h a z klidu na 100 km/h zrychlí za 2,9 sekundy.