Znovunalezený Land Rover 1. série s karoserií dvoudveřového pick-upu patří mezi trojici prvních modelů, které značka v roce 1948 představila na autosalonu v Amsterdamu. Tehdy se jednalo o první vozidlo nové značky Land Rover, která ještě patřila pod britskou automobilku Rover.

Dle záznamů o vlastnictví experti z Land Roveru věděli, že auto bylo nakonec prodáno do soukromých rukou a od roku 1961 bylo normálně přihlášeno k provozu. V 60. letech ještě několikrát změnilo majitele.

Způsob prodeje aut se samozřejmě neustále mění. I v případě vozů značky Škoda.
OBRAZEM: Od přemlouvání k virtuální realitě. Takhle se měnil prodej škodovek

Následně se však po něm slehla zem. Vůz měl údajně strávit celých 20 let v rukách jistého renovátora, který svou práci nikdy nedokončil a vzácný model nechal rezavět kdesi ve Walesu.

O to víc bylo pro automobilku překvapením, že vůz nyní našla ležet zaházený haraburdím na zahradě jednoho domu, jen pár kilometrů od pobočky a továrny značky Land Rover v městečku Solihull. Jakmile se prošly firemní archivy a ověřila výrobní čísla modelu, bylo jasné, že se opravdu jedná o onen ztracený exemplář z původní várky třech předprodukčních vozů.

Koncept Kia Niro EV.
Kia představila koncept elektrického SUV. Niro EV slibuje dojezd okolo 380 km

Auto bylo převezeno do obří restaurátorské dílny Jaguar Land Rover Classic Works, kterou značka otevřela minulý rok v Convetry. Jedná se o samostatnou divizi, jež se zabývá pouze renovacemi, opravami a údržbou starých modelů obou značek. Doslova jde o největší centrum pro klasické vozy na světě. O tomto úžasném místě jsme psali již dříve, v rámci velké fotogalerie.

V rukách historiků a zručných mechaniků tak letos projde Land Rover pečlivou renovací. Cílem je vrátit auto do původního stavu, jakoby se znovu chystalo na výstavu. Automobilka znovunalezený model nazývá historicky nejvýznamnějším dosud nerestaurovaným Land Roverem na světě.

Zdroj: Youtube