Není to tak dávno, co se Seat rozhodl, že pojmenování svého chystaného SUV svěří částečně do rukou veřejnosti. Lidé tak měli možnost pomoci Seatu s vybráním jména a poslat marketingovému oddělení své nejlepší nápady. Po řadě vyřazovacích kol byla vybrána čtyři finální jména, přičemž vítěze bychom se měli dozvědět už zanedlouho.

Rozhodně to ale není obvyklý postup. Často se totiž jména nerodí přímo uvnitř automobilky, ale v hlavách externích specialistů pro budování značek, které si automobilka najme.

Jedním takovým je i Robert Pyrah z londýnské společnosti Brandwidth, který se o vytváření jmen pro automobilky rozpovídal v rozhovoru pro britský magazín Autocar.

Volkswagen Passat.
Jak se zrodila aféra „Dieselgate“? Na začátku byli studenti a jedna náhoda

Projekt vytvoření jednoho jména se podle něj točí kolem celé řady strategicky promyšlených úvah. Označení modelu musí být líbivé pro určité místo na trhu, shrnout charakter vozu nebo jeho schopnosti, ale také musí sedět do existujícího portfolia značky nebo na druhou stranu zatočit s konvenčním přístupem a přinést něco nového.

Velkou součástí je pak samozřejmě i průzkum v rámci kontroly právní stránky věci. Jestli nové jméno už někdo nepoužívá, není chráněno ochrannou známkou či nepatří do kategorie duševního vlastnictví.

Každá značka má vlastní přístup

Dále už je to hodně na přístupu jednotlivých výrobců. Někteří si potrpí na konzistenci ve způsobu, kterým pojmenovávají své modely, a tak Volkswagen často vozy nazývá podle typů větrů (Scirocco, Passat, Jetta), Lamborghini tradičně sahá ke jménům slavných býků či jejich plemen (Miura, Reventón, Gallardo). Ford po dlouhá léta přicházel se jmény na písmo „F“ jako Fiesta, Focus, Fusion, ale jako příkladem oživení modelové řady a příchodu zcela nových modelů mohou být jména C-Max či Kuga.

Pyrah ještě zmiňuje, že móda opravdových jmen vyprchala v polovině 90. let, kdy už byla vyčerpána zásoba víceméně reálných, emocionálních, zábavných slov pro pojmenovaní vozů. V poslední době je tak stále těžší hledat jednoduše znějící označení, která by zákazníkovi ihned charakterizovala dané auto.

Opel Insignia GSi.
Nový Opel Insignia GSi je rychlejší než výkonnější Insignia OPC minulé generace

U obrovského rozmachu trhu vozidel SUV lze zase vidět, že mnoho výrobců používá tvrdě znějící slova s písmeny Q a K, aby dala najevo robustnost svých modelů (třeba Nissan Qashqai a Škoda Karoq). U elektrických a hybridních vozů je pak znatelné používání jmen s odkazem na vědu například Hyundai Ioniq či Chevrolet Volt. Dočasná móda potom funguje i mezi automobilkami, a jakmile se uchytí nějaký nový přístup k vytváření jmen, další značky se inspirují.

Experti na budování značek nakonec musí zajistit, že nové jméno bude fungovat třeba na několika světových trzích najednou, ačkoliv přejmenovávání modelů pro specifickou zemi je dnes taky cestou.

Někdy ale ponížení není úniku, a tak se v minulosti objevila hned celá řada modelů, jejichž jména v určitých zemích znamenala v překladu hanlivý výraz. O těchto nezdarech jsme se už dříve rozepsali zde.

A co se týče označení modelů pomocí zkratek či přesněji akronymů, o tomto způsobu pojmenovávání společně s desítkou příkladů jsme nedávno psali tady.

Robert Pyrah koneckonců rozdělil způsob vytváření jmen do čtyř kategorií:

Ničení zavedeného postupu

Opel donedávna sázel na jména končící na písmeno „A“ jako Meriva, Mokka, Vectra či Insignia. Malý hatchback Adam tak byl pro Opel zcela novým doplňkem řady, tudíž se u něj vybočilo ze zavedeného postupu.  

Vymyšlení nového slova

Toyota u kompaktního MPV Verso neprocházela řadu použitelných a již existujících slov, ale namísto toho si pohrála se anglickým výrazem „versatile“, tedy „všestranný“. V anglicky mluvících zemích tak jméno Verso jen svým zněním dává podprahově najevo svůj původ a tím zmiňuje charakteristiku modelu.

Toyota se v žebříčku Consumer Reports umístila na prvním místě.
Která auta jsou podle majitelů nejspolehlivější? A která dopadla nejhůř?

Technický původ

Audi Sport quattro je ideálním příkladem, kdy značka vsadila u jména vozu na jeho hlavní technickou přednost. Quattro pochopitelně znamená italsky „čtyři“ a odkazuje na stejně pojmenovaný systém pohonu všech kol pocházející z motorsportu. Prosté a jednoduché. Dnes je toto jméno pro Audi absolutně nepostradatelné.

Pohled na dědictví značky

Renault v minulosti používal u svých modelů jen číselná označení, ale jakmile se jejich působení rozšiřovalo na další trhy, automobilka začala pojmenovávat své vozy francouzsky znějícími jmény jako třeba Mégane, Scénic, Espace, aby dala najevo svůj původ a odlišila se od ostatních.