Konkrétně se díváte na vzácné Fixed Head Coupé z nejvyhledávanější první série, které míří do aukce v anglickém Birminghamu. První majitel auto koupil 4. dubna 1962 a radoval se z něj následujících 35 let.

V roce 1997 pak vůz prodal druhému vlastníkovi, který jej schoval do garáže a plánoval jeho renovaci. Na tu ale bohužel i kvůli stěhování nového majitele do jiné části Anglie nikdy nedošlo.

Přečtěte si: Která dnešní auta se mohou stát ceněnou klasikou? Těchto 7 má velkou šanci

Krásný, původně tmavě modrý Jaguar tak zůstal opuštěný po dlouhých dvacet let. 

Za tu dobu samozřejmě výrazně zchátral, jak se můžete přesvědčit v galerii. Nejsmutnější pohled je asi na interiér, který ani zdaleka nepřipomíná kabinu luxusního "gétéčka".

Aukční síň Classic Car Auctions přesto očekává, že se E-Type prodá za částku mezi 38 000 až 44 000 liber, tedy po přepočtu za 1,2 až 1,4 milionu korun. Kromě raritnosti k překvapivě vysoké ceně přispívá také vzácné pravostranné řízení, manuální převodovka, jasná historie a především takřka řada originálních dílů.

Čtěte také: Prodejce nabízí auta ze „socíku" v super stavu. Tahle Škoda najela jen 9000 km

Původní je například i brzdový systém. Zato třeba přední kapota byla v minulosti vyměněna.

Člověka, který si legendární kupé v aukci pořídí, samozřejmě čeká spousta práce s renovací. Ta navíc bude stát spoustu peněz. Na druhou stranu E-Type první série je skutečně vyhledávaným sběratelským artiklem, jehož ceny se v případě dokonalého stavu pohybují okolo 2,6 milionu korun.

Nepřehlédněte: Zapomenuté české automobilky: Gatter stavěl lidové vozy, dneška se dožil jediný