To, na co právě koukáte, je (nebo spíše byl) Talbot BI 105 Airline Saloon z roku 1937. Britsko-francouzská automobilka fungovala prakticky celé dvacáté století a model BI 105 představila v roce 1935 na autosalonu v Londýně.

Luxusní vůz, který ve své době konkuroval velkým jménům jako Alvis, Lagonda nebo Bentley, byl vybaven listovými pružinami, zesíleným šasi, nastavitelnými tlumiči Luvax a velkými bubnovými brzdami. Pod kapotou se nacházel výkonný řadový šestiválec o objemu tří litrů, napojený na převodovku značky Wilson s předvoličem. Na malé řadící kulise stačilo přesunout páčku do požadované polohy, vyšlápnout spojku a sofistikovaný systém podtlakového ovládání se postaral o samotné přeřazení.

Ilustrační foto.
TOP stav, auto po důchodci. Jak číst fráze z inzerátů, abyste nekoupili vrak?

Vzácnost vozu je dána především tím, že se BI 105 vyrobilo jen 97 kusů, z nichž pouze několik se zachovalo do dnešních dnů. Tento konkrétní kus jde do dražby aukční síně H&H Auctioneers 15. listopadu a jak je dopředu jasné, vyžádá si od nového majitele ještě velkou spoustu práce.

Vůz údajně nejel posledních přibližně 40 let, ale během osmdesátých let minulého století na něm začala probíhat nedokončená renovace. Právě proto je třeba přední maska se světly nově nachromována a dokonce i motor s převodovkou a brzdovým systémem jsou prý po repasi. Větší problém ovšem tkví v nekompletnosti. Všechny čtyři dveře jsou k rámu přichyceny plastovými „drc páskami“ na kabely, chybí střecha, některé díly karoserie a dost podstatná část interiéru.

Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinetta Alloy.
Zašlý sporťák se prodal za víc než 45 milionů. Jde o vzácné Ferrari

I přes všechny tyto mouchy se očekává, že finální cena v aukci nebude vůbec nízká. První odhady mluví o částkách mezi 20 a 30 tisíci liber, což je v přepočtu mezi 580 a 876 tisíci korunami. Za nepojízdné a nekompletní auto je to hodně peněz, nicméně cena dokončeného vozu bude samozřejmě mnohonásobně vyšší.