Kvalitní zpracování bitvy mezi Fordem a Ferrari na okruhu v Le Mans i mimo něj by si určitě přál nejeden fanoušek zlaté éry motorsportu. Nehledě na samotné fanoušky Fordu, kterým by filmaři stylově připomněli, jak tehdy automobilka z USA vyprášila kožich mistrům evropského závodění z Itálie.

Že filmy s tématikou historických událostí motorsportu mohou zaujmout i širší publikum nakonec dokázal třeba film Rivalové (v originále Rush) z roku 2013, jenž pojednával o rivalitě pilotů Formule 1 Niki Laudovi a Jamesi Huntovi v 70. letech minulého století.

Ford GT40 Mk II.
Ikona Le Mans míří do aukce. Tahle GT40 může být nejdražším Fordem vůbec

Tento pohled má nyní konečně i největší studio Hollywoodu 20th Century Fox, které si na pozici režiséra nového snímku vybralo Američana Jamese Mangolda. Ten v posledních letech dirigoval natáčení například uznávané komiksové pecky Logan nebo životopisného filmu Walk the Line o životě zpěváka a skladatele Johnyho Cashe.

Mangold chce do hlavních rolí obsadit vážně populární herce. Podle informací webu Motor Authority chce režisér pro roli geniálního konstruktéra Carrolla Shelbyho utrhnout Matta Damona (Marťan, Agent bez minulosti), jeho přítele a testovacího pilota Kena Milese by možná hrál Christian Bale (Temný rytíř, Sázka na nejistotu) a tehdejšího viceprezidenta Fordu Leeho Iacocca by zase mohl ztvárnit Jon Bernthal (The Punisher, Trestanec).

Ford Mustang Bullitt.
Nový Ford Mustang Bullitt má českou cenu. Ale pospěšte si, bude tu jen pár kusů

Zatím ovšem není jasné, kdo by hrál například Bruce McLarena, který v roce 1966 dovezl vítězný Ford GT40 do cíle 24hodinového závodu. Otazníky koneckonců visí i nad rolí samotného Enza Ferrariho a dalšími členy týmu Ferrari.

Samostatný životopisný film o zakladateli italské automobilky měl nicméně vznikat také pod režisérským dohledem Clinta Eastwooda. V jeho filmu měl Enza v pozdních letech ztvárnit Robert De Niro. O tomto snímku se však nové informace neobjevily.

První nový Ford GT v České republice.
První český Ford GT dorazil k majiteli. Za 10 milionů poslouží i jako investice

A aby toho nebylo málo, na téma souboje Fordu a Ferrari podle všeho vzniká i dokumentární (či možná hraná) minisérie na motivy knihy Go Like Hell, kterou v roce 2009 vydal spisovatel A.J. Baime.

Doufejme tedy, že se alespoň jeden z těchto projektů dočká zdárného konce. Podobné zprávy totiž slýcháme už poněkolikáté, ale výsledku jsme se zatím nedočkali.