Předchozí
1 z 10
Další

Našli jsme devět klíčků, které prostě chcete vlastnit. A to navzdory tomu, že k němu jaksi nemáte tu druhou a důležitější část. Zejména jeden z nich je tak unikátní a drahý, že byste si za něj z fleku koupili lehce ojetý supersport.

Tipnete si, který to je?

Více informací naleznete v dalších kapitolách.

Zdroj: archiv

Pokud jste někdy viděli klíček do některé z rotačních mazd, nejspíš budete souhlasit, že nejde o nic světoborného. Podle jeho vzhledu jen stěží někdo odhadne, co za potenciál, případně za unikátní techniku, se ukrývá uvnitř. S tím se rozhodli něco dělat výrobci klíčů v USA, kde není problém sehnat klíč s rukojetí ve tvaru rotačního pístu. Vypadá skvěle a na první pohled prozrazuje, jaká pohonná jednotka způsobuje ten neuvěřitelně hrdelní jekot.

Zdroj: archiv

Vlastnit Porsche 911 z 80. let je mezi mladými a bohatými lidmi dneska tak nějak trendy. A stejně jako v případě některých dalších automobilek, také Porsche na vzhled klíčků z této doby zrovna nehledělo. Naštěstí existuje množství aftermarketových výrobců, kteří si na tomto postavili docela dobrý byznys. Jako firma Formawerx, která nabízí klíčky z chirurgické oceli, které navíc nesou velmi zajímavý odkaz. Tím je šestice vrtaných děr, evokujících šest válců s protilehlými písty.

Zdroj: archiv

Když se na počátku 90. let minulého století světu představila Honda NSX, světem se rychle rozkřikla dezinformace, že klíček od vozu je vyroben z titanu (v té době věc nevídaná) a vůbec není jednoduché takový klíč nechat přidělat, protože běžní zámečníci prostě neměli potřebné obráběcí stroje. Pravda je taková, že nebyl z titanu, ale ze slitiny niklu a mědi, které se říká Monel. Tento klíček je dodnes k sehnání a pro fanouška NSX jde o naprostou nutnost. Cena navíc není přehnaná – cca 3000 Kč. Pořád levnější, než na kolik dnes vyjde skutečná NSX.  

Zdroj: archiv

BMW je v současné době hodně vpředu, co se konektivity a digitálních technologií týče. Nejnovější počin v podobě digitálního klíče je dalším z odvážných projektů mnichovské automobilky. Potřebujete zjistit, zda jste zamkli, zavřeli okna, kolik máte dojezd, kde auto stojí? Není problém, stejně jako parkování na dálku. At se nám to líbí, nebo ne, digitální věk je už mezi autem běžným standardem. Kromě toho také skvěle vypadá.

Zdroj: archiv

Žádný seznam nemůže být bez klíčku z maranellské stáje. Na internetu seženete množství neoriginálních kopii, které vypadají dobře, jenže originál je prostě originál. Navíc tenhle z přelomu tisíciletí je obzvláště vyvedený. Navíc k němu dostanete certifikát  - to kdyby vám někdo nevěřil. Pravda, takový klíč je docela drahý – cca 50 tisíc korun.

Zdroj: archiv

Mercedes byl prvním výrobcem automobilů, který zavedl bezklíčkové otevírání vozu. Jako první to byla karta Smart Card, která byla součástí volitelné výbavy od poloviny 90. let minulého století. Není bůhvíjak pohledná, navíc dost silná, ale jde o kus automobilové historie, kterému se vaše děti možná jednou budou od srdce smát. A jako takový není na škodu jednu takovou kartu vlastnit. Navíc na internetu se dá sehnat za poměrně slušné peníze.

Zdroj: archiv

Vůbec nejdražším klíčem od automobilu je platinový „trilobit“ od švédské automobilky Koenigsegg. Standardní klíč je sám o sobě velmi zajímavým uměleckým dílem, obzvláště když otevírá dveře k jednomu z nejlepších sportovních aut na světě. Ale znáte to, někteří se prostě nespokojí s ničím, a tak si jeden z klientů Koenigseggu nechal na zakázku vyrobit klíč z platiny a navrch jej osázet diamanty.  Cena zveřejněna nebyla, ale lidé „od fochu“ ihned přispěchali s informací, že tahle paráda stála mezi 200 až 250 tisíci dolarů, což je cena, za kterou si koupíte lehce ojeté Ferrari nebo nové Porsche 911…

Zdroj: archiv

Tesla překvapuje svou propracovaností i ty, kteří elektromobilitě zatím nemohou přijít na jméno. Klíček do Tesly Model S je ve tvaru automobilu, který nejenže dobře vypadá všude, kde ho položíte, ale také umí věci, které jiné ne. Bohužel je také velmi dobře programovatelný a jak prokázala forma COSIC, tak také jednoduše zneužitelný. Takže se vám může stát, že vám zůstane doma jako hodně drahé těžítko…

Zdroj: archiv

Klíč od Nissanu 300ZX vypadal o tolik jinak, než nabízely ostatní automobilky. Dá přece rozum, že když už kupujete stylové sportovní auto, chcete také stylový klíč. Škoda, že to nikdo neřekl například lidem z Toyoty nebo Mazdy. Klíčky od 300ZX byly vyrobeny z titanu a svým futuristickým vzhledem skvěle doplňovaly to, co Nissan 300ZX představoval – špičkovou automobilovou technologii, jako bylo dvojité přeplňování a natáčení zadní nápravy. Některé firmy tento klíč dodnes nabízejí.